ZBIRKA BURBONK NA OGLED OD 1. MAJA

29.04.2021

ZBIRKA BURBONK NA OGLED OD 1. MAJA

V soboto, 1. maja, bo Goriško društvo ljubiteljev vrtnic (GDLV) za ogled odprlo zbirko burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici. Vrtnice si bo mogoče ogledati vsaj dva tedna, vsak dan od 10. do 17. ure.

Ogled zbirke historičnih vrtnic burbonk, ki je navadno vsako leto osrednja skrb organizatorjev, je, kakor že lansko leto, zaradi protikoronskih vladnih ukrepov edina izvedljiva vsebina sicer vsakoletnega festivalskega dogajanja na temo vrtnic. 

Za zbirko, ki je nastala leta 2003, skrbi Goriško društvo ljubiteljev vrtnic v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom in Mestno občino Nova Gorica. Od vsega začetka je aktivno sodelovala družba Hit, letos se z vrtnično sladico pridružuje kavarna in slaščičarna Dolcevita.

Tudi letos zbirka ponuja na ogled več kot petdeset različnih vrst burbonk, vključno z najstarejšo, Rose Edouard, in njenima staršema - evropsko damaščanko Quatre Saisons ter kitajskim šipkom Old Blush. Ohladitev vremena je burbonkam prizanesla, tako da odprtje zbirke pričakujejo v dobri kondiciji.

Društvu, ki danes šteje okoli 150 članov, je do danes uspelo ohraniti 70 izmed nekaj več kot sto preživelih vrst burbonk in veliko večino dela opravi prostovoljno. Kljub trenutni situaciji si prizadevajo, da bi si zbirko, ki jo je v zadnjih letih obiskalo okoli deset tisoč obiskovalcev letno, tudi letos ogledalo čim več ljudi, zdaj k sreči tudi tisti izven regijskih meja. Njihov glavni cilj pa še naprej ostaja ureditev mestnega rozarija, ki bi v mestu vrtnic predstavljal sistematičen pregled najpomembnejših vrtnic, vključno s historičnimi, kot so burbonke.

Zbirka burbonk bo odprta do odcvetenja vrtnic. Dobrodošli.

 

Več informacij:

Katja Kogej, predsednica

m 041 320 990