UVAJANJE ODRASLIH V KRŠČANSTVO

14.02.2017

Kaj je to katehumenat ?

Katehumenat  je grška beseda  in bi jo v slovenščino lahko prevedli

posredujem že oznanjeno  sporočilo.

Razvil se je v 2. stoletju. V drugi polovici 4. stoletja  se je spremenil, a je ostal pomemben še v 5. stoletju. nato je začel počasi propadati in popolnoma izginil v 6. in 7. stoletju.

Namen te ustanove je bil skupaj pripravljati odrasle, ki so se hoteli spreobrniti k krščanstvu, bodisi da bi dopolnila njihovo spreobrnjenje na področju pravovernosti in pravilnega ravnanja, bodisi, da bi jih pripravila na prejem zakramentov krščanskega uvajanja (krst, birma, evharistija). Sredstva za dosego tega cilja so bila sestavljena iz organičnega  niza naukov (imenovanih kateheza) in iz skupa obredno liturgičnih vaj. Oboje je spremljala zavzeta učna doba krščanskega življenja.  

Kako pa danes?

Drugi vatikanski cerkveni zbor je določil, da je treba obnoviti katehumenat za odrasle, razdeljen na več stopenj. V začetku leta 1972 je izšel obnovljeni Obred uvajanja odraslih v krščanstvo.  Lahko zatrdimo, da je uvajanje odraslih v krščanstvo v današnjem času splošna pastoralna dejavnost Cerkve.

Namenjen je v prvi vrsti vsem, ki bi kot odrasli, po osnovni šoli, radi prejeli zakramente uvajanja, krst, birmo in obhajilo, ki jih kot otroci niste imeli priložnost.

Na Goriškem

se bo katehumenat začel v nedeljo, 5. marca ob 17.30 v Novi Gorici pri Kristusu Odrešeniku. Kandidati se morajo prej pogovoriti z domačim župnikom.

Dobrodošli! Povabite tudi tiste, ki se za to možnost zanimajo.