SV. ŠTEFAN, 26. december

22.12.2017

 

Svetopisemski pisatelj Apostolskih del nam je zapustil eno najbolj pretresljivih zgodb o smrti prvega krščanskega mučenca. Bil je eden izmed sedmih diakonov, ki so jih apostoli s polaganjem rok posvetili in jim zaupali službo oznanjanja božje besede ter oskrbovanja miz. Bil je mož »na dobrem glasu, poln vere in Svetega Duha«.

Štefan je bil namreč linčan, ker si je upal na glas povedati, da veruje v vstajenje Jezusa Kristusa, da je njegov ideal in vrednota evangelij, ki ga je Jezus oznanjal. Evangelij je neizprosen: ne da se ga podkupiti, ne da se ga prikrojiti. Je takšen, kot je, in tisti, ki ga sprejme, kakor je Marija sprejela Jezusa po angelovem oznanjenju, bo deležen velikega miru ob najhujših preizkušnjah in bo lahko ostal v mladostnem duhu. V duhu, v katerem ni maščevalnosti, temveč otroško odpuščanje, ki zakliče: ≫Gospod, ne prištevaj jim tega greha.≪ (Apd 7,60).

Sv. Štefan, diakon in prvi mučenec, goduje 26. Decembra. Svete maše bodo ob 7.00, 10.00 in 19.00.

Ta dan je tudi Dan samostojnosti – molimo za našo državo, da bi vsak državljan imel dostojno delo, izobrazbo in človeka vredno življenje.