PEPELNICA

09.02.2018

Na sredo po pustnem torku nastopi pepelnica in s pepelnično sredo se začenja post. Pepelnica bo v sredo, 14. februarja. Pri obeh mašah bo pepeljenje, ki nas spominja na minljivost in spokornost.

Na samo pepelnično sredo pa velja strogi post. Včasih je polnočni zvon označil začetek posta. Do nedavnega je veljala pepelnica za sopraznik in sveti dan.

Verniki  hodijo k maši, ki se je opravljala v spokorni vijolični barvi. Včasih je tudi vsak pristopil k pepeljenju.

Mašnik je s pepelom “lanskih” oljk pokrižal čela vernikom in izrekel znane biblijske besede: “Spominjaj se, da si prah in da v prah se povrneš.”

Prav je, da na pepelnico sklenete, da se boste ves postni čas odrekli nečemu, kar vas veseli. Ali ne boste jedli določene prehrane, pili določene pijače, si ne boste ogledali, kar vas veseli, pomagali komu, ki je pomoči potreben ipd.

Lahko začnete z malimi stvarmi. Če boste nadaljevali z odpovedjo, temu, kar prinaša ta svet, boste z leti dobili mnoge kreposti.

Te kreposti, vas bodo še kako utrdile, da boste lažje prenašali preizkušnje, ki vam jih bo Jezus poslal, da bi mu pomagali nositi križ!

Slovenska Karitas nam ponuja  akcijo 40 dni brez alkohola ali darovanje ljudem v stiski. Stopimo v milostni čas s pogumom spreobrnjenja.

 

Spomni se človek, da si samo popotnik po poti do večnega Življenja!