Nedelja, 2. november: SPOMIN VERNIH RAJNIH

Nedelja, 2 November, 2014

VSI SVETI

Postati svet pomeni živeti v polnosti svoje življenje in ga ople­menititi z dostojanstvom posinovljenih Božjih otrok po Jezusu Kristusu ... Pri svetnikih prihajajo posebej do izraza povsem novi človeški potenciali ... Svetniki ustvarjajo okoli sebe območje sve­tega, v katero lahko vstopi vsak ... V nebesih ni zaprtosti vase. Nebesa so odprta družba svetnikov, v kateri je uresničena polnost vseh človeških skupnosti ... Lahko bi rekli, da so svetniki kakor nova krščanska ozvezdja, med katerimi odseva bogastvo Božjih darov. Njihova luč, ki prihaja od Boga, nam daje bolje spoznati notranje bogastvo velike Božje luči ... Nič nas ne more bolj pribli­žati Kristusovi lepoti kot lepota naše vere in sij, ki sveti z obrazov svetih. Skozi njih postaja vidna tudi luč samega Boga. 

 

SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH

Dejal bi še več: tudi če ne bi bilo vic, bi si jih morali izmisliti, kajti kdo bi si drznil o sebi trditi, da se je pripravljen neposredno prikazati pred Božjim obličjem. Ne glede na to si nihče ne želi biti tista glinena posoda, ki se je lončarju ponesrečila, če uporabimo svetopisemsko prispodobo; vsak si želi biti tak, kot je treba. V tem smislu pomenijo vice v bistvu to, da lahko Bog posodo, ki se je po­nesrečila, popravi. Pomenijo, da nas on lahko očisti vse navlake, ki nas ovira, da bi bili z njim in ostali v polnosti življenja. Nekdo se v vicah razbremeni vsega, kar je nesprejemljivo, drugi pa se reši svoje nezmožnosti biti tak, kot bi moral biti. Končno pri vseh za blesti čisto srce in vsi skupaj spoznajo, da sodijo v isto veliko simfonijo bivanja. (Benedikt XVI.)

 

POPOLNI ODPUSTEK

V prvih osmih dneh novembra lahko prejmemo popolni odpustek, če obiščemo pokopališče, prejmemo zakramenta spovedi in obhajila ter molimo po namenu sv. Očeta očenaš, zdravamarijo in vero.

 

OBVESTILA

  • Pričeli smo sprejemati mašne namene za mesec december.
  • Ogenj v meni – danes, 2.11., po večerni maši imajo srečanje Birmanci.
  • Slomškovo bralno priznanje (SBP )– starši spodbudite otroke, da se prijavijo. S SBP želimo otroke spodbuditi k branju dobrih knjig. Otroci se prijavijo pri svojem katehetu še v tem in prihodnjem tednu. Nalogo opravijo tako, da preberejo 3 knjige.
  • Romanje birmancev in staršev v Koper in Hrastovlje – v soboto, 8. 11. ob 8. uri iz avtobusne postaje Nova Gorica.
  • Kateheza meseca – četrtek, 6. 11. ob 19.45 Krščanski pogled na umiranje in smrt.
  • Vaje za igrico za Miklavža – petek 7. 11. ob 17. uri.
  • Večeri za moške – petek, 7. 11. ob 20. uri. Skupina je zaprtega tipa.
  • V tem tednu so prvi četrtek, petek in sobota v mesecu, ki oblikujejo našo pobožnost do Jezusovega in Marijinega srca in k molitvi za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih. V naši cerkvi je izpostavljeno Najsveteše vse tri dni. Vsak četrtek je izpostavljeno najsvetejše pol ure pred mašo, na prvi četrtek je molitvena ura za duhovne poklice. Na prvi petek in prvo soboto pa mašo pričnemo z litanijami Jezusovega srca oz. Marijinimi litanijami pred izpostavljenim najsvetejšim. To so tudi dnevi, ki nas vsak mesec spomnijo, da enkrat v mesecu opravimo sv. spoved. Na prve petke v mesecu smo pripravljeni obiskati tudi vaše bolne ali ostarele sorodnike, ki ne morejo več v cerkev in jim prinesti zakramente. Za obisk se dogovorite katerim od domačih duhovnikov. 

 

PRENOVLJENA SPLETNA STRAN SAMOSTANA

Na spletnem naslovu http://www.samostan-kostanjevica.si/ najdete prenovljeno spletno stran samostana in župnije. Na po podstrani ŽUPNIJA bodo tedensko objavljeni mašni nameni in oznanila. Na njej najdete v zavihku ZA DUHOVNO IN OSEBNOSTNO RAST tudi program duhovnega poglabljanja za odrasle, ki ga pripravljamo za vas v našem samostanu.

 

MONALDOVI DNEVI

Sprejem in češčenje relikvij blaženega Monalda Koprskega, znanstveni simpozij in razstava o p. Atanaziju Kocjančiču bo od 6. do 9. 11. v frančiškanskem samostanu v Kopru. Več na oglasni deski.