MARIJA ROMARICA

22.11.2016

V mnogih slovenskih krajih je navada, da v adventu nosijo Marijo. Pri tem se spominjamo Marijinega in Jožefovega potovanja iz Nazareta v Betlehem k popisovanju. Pot je bila dolga, zato sta iskala prenočišče. Danes iščeta mesto med nami, kjer bi lahko prenočila. Obenem pa nas opozarjata na ljudi, ki so danes na begu.

V naši župniji ta običaj poteka tako, da se družina vpiše na seznam, ki je v cerkvi zadaj pod korom. Marija bo potovala tako, da jo bo eden iz družine, kjer bo Marija »prenočevala«, po večerni sv. maši odnesel domov in jo naslednji dan prinesel pred večerno sv. mašo v cerkev in jo postavil na oltar. Po sv. maši pa jo bo vzel naslednji. Družina, ki se bo zbrala ob Mariji, lahko povabi sorodnike, sosede, prijatelje in znance.

Marija romarica bo potovala tudi z veroučenci, vsak razred bo nosil svojo podobo. Tudi zanje veljajo enaka navodila kot za družine.

Blagoslov vseh Marijinih podob bo 1. adventno nedeljo, 27. 11., po sveti maši ob 10. uri. Lepo povabljeni naši župljani, posebej družine naših veroukarjev.