FRANCKA LUKANČIČ - POSINOVLJENKA PROVINCE SV. KRIŽA

04.01.2018

Med slovesno 10. mašo v cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji na Kostanjevici v Novi Gorici, je  na prvo adventno nedeljo, 3. 12. 2017, sprejela čast posinovljenja Frančiškanske province Sv. Križa v Sloveniji, Frančiška Lukančič iz Nove Gorice iz rok generalnega ministra province, p. Marijana Čudna. Gospa Francka, kot jo vsi kličemo, se je v nastajajoče mesto Nova Gorica iz Litije priselila leta 1953 in kmalu odkrila, da ima tudi mesto s par bloki in le nekaj ulicami svojo cerkev na hribu Kostanjevica in da je tu tudi frančiškanski samostan s častitljivo zgodovino in številnimi zakladi. Spoznala je samostansko družino in se vključila v delo župnije in samostana. Več kot 15 let je pomagala v  župnijski pisarni pri prepisovanju poročnih in drugih knjig za potrebe škofije. Ker je bila vešča v pisarniških in uradniških zadevah je pomagala urejati marsikatero zadevo na uradih. Bratom frančiškanom vsak teden še vedno zlika 7 do 10 srajc, pred leti jih je bilo tudi 15. To delo opravlja kakih 10 let, po smrti svoje mame.

Je znana izdelovalka pirhov, bila je večkrat predstavljena, svoje pirhe je tudi razstavljala. Vsako leto izpiha okrog 50 jajc, ki jih pobarva, okrasi s slovenskimi vzorčki in nanj napiše verze ali misel, ki se nanaša na obdarovanca. Včasih jih je »pisala« s kislino, zadnja leta pa ji je laže s flomastrom.

Bila je dolga leta, do lani, redna bralka beril pri svetih mašah. Odlikuje jo njena, že pregovorna natančnost, redoljubnost ter pokončna drža, dobrodelnost in javno zavzemanje za krščanske vrednote. Zaradi krščanskega prepričanja je bila zaprta in je v domačem kraju izgubila službo, vendar je pritiski niso uklonili. Njen kleni duh jo vodi vsako leto na komemoracijo k povojnim grobiščem v Kočevski Rog.

Čeprav je premagala hudo bolezen, je čila in dobrega koraka, ki jo v 94. letu vsak dan nese k prvi maši ob 7. uri zjutraj, peš od doma na Kostanjevico, vmes še zmoli rožni venec. Pater Marijan je poudaril njeno dobroto do frančiškovih bratov. Vse posinovljence, ki  so del družine slovenske frančiškanske province, bratje v srcu blagoslavljajo in prosijo, da naklanjajo svoje darove, predvsem molitve, za nove duhovne poklice.

Mira Bastjančič