božič 2016

Nedelja, 25 December, 2016

VESELJE ZA VSE LJUDI

Ko je angel pastirjem prinesel veselo oznanilo o Jezusovem rojstvu, je bila nenadoma pri njem »množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji« (Lk 2,13–14) . Umetniki so skozi zgodovino zelo radi uprizarjali ta angelski zbor. V gotiki so to pogosto otroški angelčki, ki polni veselja igrajo na flavte, trobente, violine ali kitare in na vso moč prepevajo. Barok je te angele kot putte prekomerno razpostavil po vseh vogalih in kotih. Veliko je cerkva, v katerih je po stebrih in slikah skritih preko 300 angelov. Angeli predstavljajo lahkost bivanja. Imajo krila, da z njimi dajejo polet naši duši. Spuščajo se iz nebes ali letijo proti njim, da bi peli svojo pesem. Njihova glasba izžareva lahkost, veselje in svobodo, vendar je njihovo sporočilo globoko: pojejo o Božji slavi na višavah. Ko Bogu izkazujemo čast, postanemo živi in se pomirimo sami s seboj, kajti ni se nam več potrebno vrteti okrog lastne časti, lastnega ugleda. Lahko se spustimo na zemljo in ni nam treba ves čas siliti navzgor. Izkusimo, da smo ljudje, »ki so mu po volji«, ljudje, ki jim je naklonjen. Bog nas ljubi. Izkušnja Božje ljubezni našemu življenju daje lahkost in nas vodi k miru s seboj iz drugimi. Naj te božični angeli opogumijo, da boš življenje jemal bolj lahkotno in se ne boš pustil spraviti na kolena teži, ki gotovo obstaja tudi v tvojem življenju. Angeli ti želijo dati poleta, da si svoje življenje ogledaš z druge plati. Da vanj prineseš lahkost in svežino, svobodo in širino. Tudi tvoji duši želijo dati poleta., da se boš dvignil nad vsakdanje in boš oporo črpal iz nebes. Tedaj se boš osvobodil vsega, kar te hoče vkleniti.

Voščimo obilje duhovnega veselja, sreče, zdravja in Božjega blagoslova vsem župljanom in ljudem dobre volje ob božiču in v novem letu 2017! Duhovniki

Hvala in Bog povrni stokratno vsem, ki ste pripravili cerkev za praznike s čiščenjem, krašenjem in izdelavo jaslic ter pri bogoslužju lepo sodelujete.

  • Verski tisk – naročnina 2017: Družina 98,80 €; Ognjišče: 30,90 €; Prijatelj: 11,70 €; Misijonska obzorja: 9,00 €; Mohorjevke: 46,00 €; Mohorjev koledar: 17,50 €.
  • 10. srečanje ob jaslicah bo na Sveti Gori v nedeljo 8. januarja ob 15.uri.
  • 40. let odrasle božičnice bo na Mirenskem gradu v nedeljo, 8. januarja ob 15.uri.
  • Mala božičnica bo v nedeljo, 15. januarja v Kromberku.
  • Strežniki Goriškega območja poromamo v soboto, 14. januarja v Košano, kjer je župnik velik jasličar in vsako leto naredi izredne jaslice, nato pa gremo še v Pivko, kjer si bomo ogledali vojaški muzej. Cena avtobusa je 10 Eur, vstopnino v muzej poravna župnija v zahvalo za sodelovanje. Z otroci lahko gredo tudi starši. Prijava je do Novega leta.

Goriški misijon

8. do 17. decembra 2017. - Začenjamo s pripravo na misijon. V molitvi veliko prosimo milosti, da izprosimo pravo delovanje Svetega Duha.

Vse prosimo za ideje, da skupaj pripravimo predloge misijonarjem, ki bodo prišli med nas.

V župnijo Nova Gorica in Šempas pridejo bratje frančiškani, na Kapelo pridejo bratje minoriti, v Solkan, Kromberk in na Vogrsko pridejo bratje kapucini.