8. navadna

sobota, 25 Februar, 2017

Ljudje se hitro zbegamo in preusmerimo svojo pozornost od tega, k čemur smo zavezani. Osredotočenost na služenje Bogu pomaga človeku, da ima enega gospodarja. Če služimo dvema gospodarjema, se prej ko slej znajdemo v precepu glede tega, kako ohraniti zvestobo enemu ali drugemu.

Če se je človek posvetil Bogu, potem se ne more na isti način posvetiti služenju denarja. Mamon oziroma denar je namreč eden največjih konkurentov Bogu, saj, vsaj na videz, človeku daje občutek varnosti in blagostanja. Posedovanje denarja človeku pravi, da je lahko neodvisen in samostojen, da se lahko zanese sam nase. Vendar ni čisto tako. Denar človeku ne more zagotoviti ničesar, saj je končno človekovo življenje v Božjih rokah.

Jezus torej spodbuja ljudi, ki ga poslušajo, naj se otresejo nepotrebnih skrbi in ne zapravljajo moči za tisto, kar jim ne zagotavlja blagostanja. Bog sam skrbi za človeka in zaupanje v Boga je pravo blagostanje. Pravo bogastvo se odkrije v skromnosti in preprostosti, v zaupanju v Boga. Jezus ne kliče k brezdelju, temveč predstavlja Boga kot tistega, ki ljudi resnično hrani in oblači.

Kdor ne zaupa Bogu, živi v stalni napetosti, kdor pa išče njegovo kraljestvo in njegove zakone, temu bo navrženo tudi vse drugo, kar potrebuje.

In končno modrost, vezana na sedanjost: Vse kar je je to, kar je tukaj in sedaj. Jutri še ne obstaja, zato ni mogoče z gotovostjo napovedati, kaj bo jutri prinesel. Če bom čakal na jutri, se mi kaj hitro lahko zgodi, da ne bom zaznal današnjega dne. Mnogi izmed nas pa živimo za jutri in tako nikoli resnično ne zaživimo. Modrost je torej v tem, da ostanemo navzoči v Bogu in vse podredimo in izročimo njemu.

POSTNE SPODBUDE

Tudi v tem postnem času te ekipa #deliJezusa vabi na http://pridi.com , da skupaj nadaljujemo naše skupno poslanstvo širjenja Božje besede. V tokratni akciji želimo predstaviti vseh osem blagrov, ki jih je Jezus v govoru na gori podal svojim učencem (Mt 5,1-12). Začnemo že 27. februarja!

Slovenska karitas nas spodbuja, da postni čas nas nagovori k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je pripravila preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope in vabilo k poglobitvi postnega časa.

Letos spodbuda nosi naslov »Izberi prav. Bodi z mano.«  Geslo nas v pastoralnem letu družine spodbuja, da bi vsak dan znova, še posebej pa v postu, izbrali in se odločili za bogastvo, globino odnosov in povezanost z našimi najbližjimi.

Škofijski odbor za mlade predlaga mladim za postni čas: 40 ur brez telefona. V živo je lepše. Resničnost je lepša. Izklopi se vsak dan za eno uro in se v živo pogovarjaj z bližnjim. Vse na http://resnicnostjelepsa.si.