4. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja, 21 December, 2014

PREPROSTOST HLEVA in NEBOGLJENOST OTROKA

Dnevi, ki so pred nami so veliki, ker se dotikajo vsakega posameznika, vsakega človeka, kot osebe. V našem mesu, se rodi želja, da bi bili odrešeni. To željo smo preoblekli v množico lučk, okraskov in veselja in daril. Navdušuje me misel, (skrivnost) da je Bog hotel postati človek. Ne kakršni koli, po meri naših predstav, ampak ubog med ubogimi in preprost med preprostimi. Mnogi ga niso sprejeli. Množica, ko se je hodila popisovat, je dogodek spregledala v množici skrbi, opravkov in pomembnejših srečanj s sorodniki. Vladajoče je prevzel strah za svoj stolček. Nekateri so bili proti njemu, drugi so spletkarili in obrekovali. Spet drugi so ga želeli odstraniti, naklepali so celo umor, da bi ustrezal njihovim predstavam. Lahko bi še našteval zgodbe ljudi za katere je bila to sveža, aktualna novica. Danes se tam, kjer se rojeva Bog dogaja isto. Prav tako tudi s tistimi, ki prinašajo Boga temu svetu. Ne ustrezajo predstavam in merilom tega sveta.

Jezusa so sposobni sprejeti le preprosti pastirji, nebogljeni zaradi položaja v družbi, odprti zaradi preizkušenj s katerimi se srečujejo.

 Hvaležen sem vam, da nam, frančiškanom na Kapeli, daste uživati oboje: nerazumevanje in nasprotovanje, predvsem pa hvaležnost za trenutke in srečanja, ko se je rodil Bog v vašem življenju in ste ga prepoznali za svojega Odrešenika. 

O Božičnem prazniku se želim zahvaliti vsem župnijskim sodelavcem in dobrotnikom samostana, ki s svojim delom in darovi skrbite za nas ter z odgovornostjo sodelujete v življenju župnije in samostana. Vaš prispevek omogoča, da je na Kapeli lepo in da se marsikdo lahko tukaj počuti domače.

Vsem želim, da bi ob praznovanju Jezusovega rojstva v svojem telesu začutili veselje nad tem, da ste odrešeni. Naj ta blagost preveva vaše družine skozi vse leto in na vse kličem Božjega blagoslova!

p. Tomaž Pinter

 

OBVESTILA

 • Prihodnjo nedeljo pričnemo zbirati mašne namene za mesec februar.
 • Dom za ostarele – sv. maša bo v torek, 24. 12. ob 15. uri. Pripravljajo jo sodelavci Karitas.
 • Sveti večer božičnega praznika – večerna maša bo ob 18. uri (namenjena otrokom in ostarelim, ki težko bedijo). Ob 23.30 bo župnijski zbor prepeval božične pesmi. Ob 24.00 bomo obhajali polnočno mašo. K maši ob 18. uri naj otroci prinesejo Jezuščke iz domačih jaslic, da jih bomo blagoslovili. Tako bo prišel blagoslov jaslic tudi k vašim domačim jaslicam.
 • Marija romarica – Tista družina veroučencev, ki bo zadnja molila ob Mariji romarici naj mapo s podobo prinese k družinski polnočnici, na sveti večer ob 18. uri. Otroci bodo podobe v procesiji prinesli do oltarja.
 • Na Božič in Štefanovo bodo maše po nedeljskem razporedu.
 • Večer ob Božji besedi bo na Štefanovo, v četrtek, 26. 12. ob 19.45. Brali bomo Janezov Prolog: In beseda se je učlovečila in se naselila med nami.
 • Otroci, ki so v akciji Misijonskega središča Otroci za otroke zbirali svoje odpovedi v šparovček iz adventnega koledarja, naj šparovčke prinesejo k maši v nedeljo 4. januarja.
 • Naročniki Mohorjeve zbirke lahko svoj izvod dvignete v pisarni. Vabljeni tudi drugi, da si že sedaj priskrbite dobro branje. Naročite se na Mohorjevo zbirko za leto 2016. Komplet petih knjig z mesečnim slikovnim koledarjem po prednaročniški ceni: 45 €. Mohorjev koledar po prednaročniški ceni: 15,50 €. Naročila zbiramo do 16. februarja.
 • Nedelja Svete Družine – Po maši ob 10. uri bomo blagoslavljali družine.
 • Obhajanje svetih večerov v družini – na razpolago so vam podobice z molitvijo. V pisarni si lahko priskrbite tudi oglje in kadilo.
 • Z veroukom pričnemo v ponedeljek 5. januarja. V nedeljo 4. januarja bodo veroučenci 6. razreda izvedli koledovanje. Trije kralji, pastirček in zvezda bodo prinašali blagoslov po hišah in zbirali denar za revne otroke v misijonskih deželah. Hodili bodo po Grčni in Kidričevi, delu Rožne doline, po okoliših, od koder so doma. Če pozvonijo na vaša vrata, jih prosim sprejmite.

SILVESTROVANJE ZA MLADE iz frančiškanskih župnij bo v Strunjanu od 30. 12. 2014 – 1. 1. 2015. Udeležijo se ga lahko tudi birmanci. Prijavite se pri p. Tomažu.