33. nedelja med letom

Nedelja, 16 November, 2014

 

ZAPORI SO OGLEDALO DRUŽBE

 

Stopnja civiliziranosti družbe se meri z vstopom v njene zapore, je bil prepričan ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Največkrat je z našo mislijo na zapor in ljudmi, ki tam prebivajo, povezana naša jeza, razočaranje, celo zadovoljstvo ali zadoščenje. Malokdaj pa si prikličemo v zavest, da so zapori del naše družbe, nekakšen odsev širšega družbenega dogajanja. Sporočajo nam, kje je naša družba šibka in kje morda umanjka naš prispevek. Tudi sam si upam trditi, da so zapori ogledalo družbe. Niso in ne smejo biti obravnavani kot prostor za umik »motečih« oseb. Naši zapori nam namreč sporočajo, kakšno vrednost dajemo človeškemu dostojanstvu oseb, ki prestajajo kazen zapora, in oškodovanih oseb na drugi strani. Zapor nam govori tudi o vlogi in moči naših skupnosti.

Vstopamo v teden zaporov, ki letos nosi naslov Upanje v izgradnji. Ne želim, da bi si z obhajanjem tega tedna le nekako olajšali vest, naredili še eno kljukico, češ, saj se že enajsto leto zapored pridružujemo mednarodni pobudi tedna molitve za vse skupine ljudi, ki se jih zapor dotika na tak ali drugačen način. Letošnji naslov vsakega posameznika pretresa z vprašanji: ali gradim ali rušim; prispevam s svojim življenjem, besedami in dejanji h graditvi upanja v moji družini, soseski, skupnosti ali na delovnem mestu? Ali moj besednjak sploh še pozna besedo skupnost?

Teden zaporov želi v nas še posebej prebujati zavedanje o vprašanjih, kako gradimo naše skupnosti in kako lahko te oblikujejo ter gradijo naše odnose. Skupnost pomeni, da smo povezani med seboj in da se zavedamo, da so tudi oškodovane osebe in osebe, ki so povzročile škodo, še vedno člani skupnosti s svojo vrednostjo. Naš kazenskopravni sistem izpostavlja predvsem odgovorno osebo, njegovo krivdo in kazen, ki naj bi nekako ustrezala teži krivde. Pomembno je, da v naših skupnostih razmišljamo o odgovornosti, ki je najprej osebna, a tudi o soodgovornosti za razmere, ki pripravijo teren za dejanja, ki povzročajo bolečino in škodo. To odgovornim osebam ne odvzema teže odgovornosti, lahko pa spremeni našo perspektivo. Namesto že svetopisemskega običaja prelaganja krivde na grešnega koza lahko

skupaj prepoznavamo potrebe vpletenih v incident, damo spodbudo odgovorni osebi, da popravi nastalo škodo. Tako vedno znova obnavljamo pravične odnose v skupnosti.

Ena izmed skupnosti, v kateri lahko skupaj odkrivamo novo upanje, je naše župnijsko občestvo, ki lahko postane prostor za obnavljalno pravičnost. Župnijska skupnost, ki drugače pristopa k resnim konfliktom ali dejanjem, ki so povzročila škodo, lahko postane luč na gori najprej posameznikom v potrebah, kazenskopravnemu sistemu in širši družbi.

Robert Friškovec, zaporniški duhovnik

 

 

OBVESTILA

  • Nabirka zahvalne nedelje, ki je namenjena za potrebe škofije je znašala 634,50€. Hvala za vaš dar.
  • Nabirka prihodnje nedelje bo namenjena za potrebe petja v naši župniji.
  • Prihodnjo nedeljo pričnemo zbirati mašne namene za mesec december.
  • ŽPS – ima sejo v torek, 18. 11. ob 19.45.
  • Večeri za starše – četrtek, 20. 11. ob 19.45. Več na plakatu.
  • Predavanje – petek, 21. 11. ob 19.30 – Sv. Frančišek, res je prijetno! Predava p. Pepi Lebreht. Več na plakatu.

 

SVETA CECILIJA- ZAVETNICA CERKVENE GLASBE

 

Goduje v soboto, 22. 11. Pri večerni maši bodo prepevali vsi pevski zbori župnije: otroški, dekliški in odrasli. K praznovanju povabljeni tudi tisti, ki vam je pri srcu ljudsko petje. Ob tej priložnosti velja zahvala našim zborovodjem: otroški zbor vodi Neža Stubelj, dekliškega Kristina Škibin, ki tudi koordinira organiste za ljudsko petje. Župnijski zbor vodi David Čadež. Zahvala tudi Loredani Aucin, ki kot predsednica zbora poskrbi za organiste zboru in repertuar pesmi.

V letošnjem letu obhajata zlati jubilej petja (50 let) v župnijskem zboru dve naši pevki: ga. Sonja Valič in ga. Mira Bastjančič. Tudi njima zahvala za zvestobo in požrtvovalnost ter smisel za lepoto glasbe.

 

  • Prihodnja nedelja je nedelja Kristusa Kralja, zadnje v cerkvenem letu.

     

DAN ZA ZAKONCE ali ČAS SAMO ZA NAJU

 

Celodnevna duhovna obnova za može in žene s poudarkom na: najin vstop v adventni čas bo v soboto 29. 11. v prostorih Družinskega centra Sveta Gora. Pričetek ob 10. uri. (zbiranje od 9.30 dalje). Zaključek ob 18. uri s sveto mašo. Število parov je omejeno. Za kosilo in prigrizek bo poskrbljeno. Informacije in prijava: GSM 040 351 236 ali druzinski.center@svetagora.si. Več na plakatu.