33. navadna nedelja

Nedelja, 13 November, 2016

Lk 21,5–19

PRIČAKOVATI GOSPODA

 

Sporočilo današnjega evangelija je, da Gospod ostaja z nami »vse dni do konca sveta«. Torej tudi (morda predvsem) v stiskah in preizkušnjah. Seveda moramo ostati tudi mi z njim.

In kaj nam ta naroča?

V današnjem evangeliju govori o koncu sveta, a to ne pomeni sejanja strahu. Prav zaradi možnosti napačnih naukov nam Kristus v evangeliju kliče: »Glejte, da se ne daste zavesti!«

Naroča, naj vestno opravljamo svoje poklicne in stanovske dolžnosti in tako pričakujemo Gospoda.

Z vestnim opravljanjem svojih dolžnosti v življenju ter z vztrajanjem v Kristusovem nauku »si bomo pridobili večno življenje«. Po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem

Vsako obdobje prinaša drugačne stiske. V preteklosti so se ljudje pogosto borili za golo preživetje. Mučile so jih neozdravljive bolezni, razsajala je kuga in ljudje proti temu pogosto niso mogli ničesar storiti. Vojne, naravne nesreče in slabe letine so doprinesle k temu, da je bil človek oropan vsakega upanja na boljše življenje.

Tudi danes vedno znova doživljamo stiske, ki prihajajo od zunaj: naravne nesreče, kot so poplave, požari, uničujoče nevihte; ali stiske, v katerih se znajdemo zaradi človeških napak: stiska zaradi vojne, ki ne vodi le v lakoto, pač pa tudi v preganjanje in beg. Tu je še brezposelnost, pa finančne stiske, ki nam vzbujajo strah, da ne bomo več zmogli zaslužiti za preživetje. Nenazadnje so tu številne druge stiske, v katerih se znajdemo vsak dan.

Pogostejše od zunanjih pa so notranje, duševne stiske, ko trpim zaradi svoje osamljenosti in izoliranosti. Počutim se nerazumljenega, zavrnjenega. Bojim si iti med ljudi. V glavi se mi pletejo misli o tem, kaj bi si o meni lahko mislili drugi. Počutim se brez moči. Trpim zaradi pomanjkanja smisla življenja. Moje delo, moj vsakdanjik, moji odnosi, vse to se mi zdi brez smisla.

Bog lahko pošlje človeka, ki nas v stiski podpre in nam pomaga, da se je osvobodimo. Lahko pa našo stisko preobrazi tudi beseda iz Svetega pisma, beseda obljube, ki nas opogumi, da vstanemo in ne dovolimo stiski, da bi nas podjarmila. Pomaga nam lahko tudi notranji vzgib, ki ga naši duši da Bog, ko smo tiho, ko molimo, ko obhajamo sveto mašo. Smemo zaupati v to, da nas Bog ne bo pustil samih v naši stiski.

 

Po: A. Grün, Ti si moj angel

 

Kateheti in katehistinje imajo srečanje danes po maši ob 10. uri.

Ministrantske vaje bodo v soboto ob 9.30. Vabimo nove ministrantske pripravnike.

Zahvalna motoristična maša za iztekajočo sezono, posebej za srečanje s papežem Frančiškom 300 slovenskih motoristov, bo v soboto ob 12. uri. Srečanje organizira društvo MzM ( Motoristi za Motoriste).Vabljeni motoristi z Goriške.

Kristus Kralj vesoljstva – zadnja nedelja Cerkvenega leta in zaključek Leta usmiljenja. Zapirajo se svetoletna vrata ostaja pa prežetost krščanskega življenja z usmiljenjem. Zavedajoč se Božjega usmiljenja, smo tudi mi usmiljeni do bližnjih.

Pritrkovalci se dobijo to nedeljo ob 9.15. Kdor ima veselje za glasbo zvonov je lepo povabljen.

Začetek tedna Karitas. V cerkvi bo pripravljena 'škatla' kamor boste lahko darovali higienske pripomočke in otroško hrano … Bodite velikodušni. Geslo tedna Karitas je: V objemu dobrote.