28.12.2014 Oznanila

Nedelja, 28 December, 2014

DRUŽINI LASTNO POSLANSTVO

Prihodnost človeštva gre skozi družino, zato ji je potrebno omogočiti, da odigra to vlogo, ki ji pripada. Vendar pa ni dovolj, da družini priznamo pomembnost ter njene pravice, potrebno je namreč premisliti, kakšne naj bodo konkretno naloge družine ter naloge družbe, še posebej glede razmerja med poklicnim in družinskim življenjem.

Družina ima svoje lastno poslanstvo in sicer v dobro svojih članov, svojega lastnega razvoja ter življenja. Ker ima torej svoje pravice, zato potrebuje podporo in zagotovilo, da jih lahko udejanja. Po drugi strani pa ima družina do družbe tudi dolžnosti in sicer, da ponudi svoje sodelovanje v dobro skupnosti. In tu je ta privilegiran prostor, v katerem se v sozvočju obeh udejanja solidarnost ter vzajemnost ali če tako rečemo, sovpadanje med javnim in zasebnim, med dejavnostjo in družino. Ravno zaradi zavzetosti in odgovornosti glede rojevanja ter vzgoje svojih otrok, potrebujejo družine s strani javnih služb in podjetij, v luči medsebojnega sodelovanja, njim primerno pomoč. Zaskrbljujoče demografsko stanje zahteva v dobro družin od vseh zainteresiranih izjemno ter pogumno strategijo. S tem bi se pa lahko začela tudi ponovna gospodarska rast države. V tej perspektivi lahko tudi premislimo in rešimo dramo brezposelnosti predvsem mladih. Brezposelnost zastruplja osebo, saj ima sama sebe za nekoristno. S tem pa siromaši tudi družbo, saj ji začenja primanjkovati pristnih in prizadevnih moči.

Pri tem mislim na izdelavo družinske politike, na vse to kar zadeva pravni in družbeni status družini ter na pomoč, ki jo je potrebno nuditi na materialni ali moralni ravni tega prikrajšanim družinam. Številne žene opažajo potrebo po večjem priznanju njihovih pravic, po večjem vrednotenju njihovega dela, ki ga opravljajo na različnih področjih družbenega in poklicnega življenja. Nekatere so se utrudile ter skoraj skrušile pod težo vsakodnevnih opravil in nalog, a niso bile deležne razumevanja ter pomoči. Najti je potrebno način, da žena ne bo zaradi ekonomskih zahtev prisiljena preveč trdo delati in še med nemogočim delovnim časom, kar se samo še doda vsem njenim odgovornostim za dom in vzgojo otrok. Predvsem pa je potrebno imeti vse naloge in opravila žene na vseh nivojih družinskega življenja kot dragocen prispevek za življenje in prihodnost družbe. 

papež Frančišek

OBVESTILA

  • Danes pričnemo zbirati vaše mašne namene za mesec februar.
  • Danes ob 18. uri bo sv. maša za pokojnega p. Lojzeta. 29.12. bi obhajal 77. rojstni dan. Med mašo bodo prepevali pevci iz Podgore, pod vodstvom Petra Piriha, po maši bo kratek spomin naj in njegovo delo.
  • Mesec verskega tiska – Mesec januar je posvečen verskemu tisku. Naj bo za vse spodbuda h kvalitetnemu branju verske literature in osebnemu izobraževanju tudi na duhovnem področju. Dobra knjiga nahrani in obogati človeka. Povabljeni, da se naročite na verski tisk.
  • Koledovanje - V nedeljo 4. januarja bodo veroučenci 6. razreda izvedli koledovanje. Trije kralji, pastirček in zvezda bodo prinašali blagoslov po hišah in zbirali denar za revne otroke v misijonskih deželah. Hodili bodo po Grčni in Kidričevi, delu Rožne doline, po okoliših, od koder so doma. Če pozvonijo na vaša vrata, jih prosim sprejmite.
  • Ogenj v meni – srečanje za birmance bo v nedeljo 4. 1. ob 17.30 priprava na mašo, maša in nato srečanje. Tema večera bo srečevanje z odvisnostjo ob pogovoru s fanti iz Skupnosti Srečanje.
  • Otroci, ki so v akciji Misijonskega središča Otroci za otroke zbirali svoje odpovedi v šparovček iz adventnega koledarja, naj šparovčke prinesejo k maši v nedeljo, 4. januarja.
  • Blagoslavljanje domov – Za obisk duhovnika na domu se dogovorite z duhovnikom v zakristiji. Na razpolago smo vam: p. Filip, p. Vili, p. Marjan in p. Tomaž.
  • S ciklom četrtkovih predavanj večeri za… pričnemo spet 8. januarja, ko bo večer za zakonce.

BOŽIČNI KONCERT in ODPRTJE RAZSTAVE OB 500 letnici Slovenske Frančiškanske province

Na praznik Gospodovega razglašenja, v torek, 6. 1. bosta nastopila Goriški komorni zbor, pod vodstvom Mateje Černic in vokalna skupina Vinika, pod vodstvom prof. Franke Žgavec. Koncert bo po večerni sv. maši ob 19.45. Nato bo v prostorih našega samostana odprtje umetniško-fotografske razstave g. Janeza Kotarja. Razstava prikazuje zračne posnetke naših samostanov.

SILVESTROVANJE ZA MLADE iz frančiškanskih župnij bo v Strunjanu od 30. 12. 2014 – 1. 1. 2015. Udeležijo se ga lahko tudi birmanci. Prijavite se pri p. Tomažu.