28. navadna, 9.10.'16

Nedelja, 9 Oktober, 2016

Lk 17,11–19

KAJ SE SKRIVA ZA ČUDEŽI?

V evangeliju današnje nedelje Kristus ni doživel hvaležnosti. Od desetih gobavcev, ki jih je ozdravil, se mu pride zahvalit samo eden. Zares skromen odstotek!

Pa ne gre samo za problem priznanja in hvaležnosti, ampak tudi za globlje sporočilo odrešenja. Samo eden je tako priznal, da za ozdravljenjem stoji Bog.

Besede nakazujejo, da je samo on v Jezusu prepoznal Odrešenika in Božjega Sina. Za druge je bilo pomembno, da so ozdraveli in da so doživeli čudež, za njim pa niso iskali globljih vzrokov in niso prepoznali Božjega delovanja.

 

Velikokrat ljudje trpijo zaradi nehvaležnosti. Koliko starejših ljudi, ki so osamljeni v domovih za ostarele, bi bilo presrečnih, če bi jim bližnji pokazali samo malo hvaležnosti in izkazali drobno pozornost. In bilo bi manj občutka nekoristnosti, tako morečega za sodobnega človeka.

Hvaležnost je v našem neosebnem času redka.

 

JEZUSOVI ČUDEŽI

 

Čudeži so priče in znamenja Jezusovega poslanstva in njegove moči. On ni le Mesija, ki oznanja, ampak Mesija, ki deluje. On prinaša Božje kraljestvo z besedo in dejanji.

Cilj čudežev je tako pripraviti človeka, da bi prepoznal in sledil Kristusu. Njegovi čudeži imajo torej namen ponovno in dokončno vzpostaviti Božje ljudstvo. So znamenja, ki budijo vero.

Čudeži in vera so namreč tesno povezani. In kadar te vere ni, Jezus niti ne more narediti čudeža. Iz tega sledi, da mora čudež buditi vero, drugače ni resnični čudež in ostane le nenavaden in nepojasnjen dogodek. Prebuditi mora čudenje, to prvotno sposobnost človeka, ki ga odpira v novo in drugačno, v zadnji stopnji tudi presežno. Ob njih se človek zamisli in se sprašuje, a ostaja svoboden. Čudeži v veri potrjujejo, da je v njih deloval Bog.

Po: M. Turnšek, Najdragocenejše.

 

»Goriška dlan« - dobrodelna prireditev z nastopom znanih pevcev, godbenikov, plesalcev in gledaliških ustvarjalcev, bo v športni dvorani osnovne šole Milojke Štrukelj v Novi Gorici ta petek, 14. oktobra ob 19h. Organizator je Goriška območna karitas (GOK) z mnogimi prostovoljci.

Namen prireditve je v tem, da zbiramo denarna sredstva za pomoč ljudem v stiski in pomanjkanju pod geslom letošnjega svetega leta usmiljenja »USMILJENI KAKOR OČE«. Vabimo vas, da darove v ta namen nakažete na GOK (TRR. SI56 2450 0900 4456 623) ali izročite v nabiralnik ob koncertu ali predstavnikom Župnijske karitas ali v obliki daru za vstopnico (priporočeni dar je 6 €). Bog povrni stokratno vsem dobrotnikom!

Vstopnice bomo lahko dobili tudi v avli pred šolsko športno dvorano. Pred prireditvijo bomo lahko nabavili tudi listek za srečolov in nato ob koncu v avli prejeli posebno darilo.

Ob izhodu bo vsak udeleženec prejel še spominski listek z zapisano lepo željo ali koristno mislijo.

 

Misijonar g. Danilo Lisjak bo imel misijonski večer, v sredo 19. oktobra ob 19.00, v Kulturnem domu v Novi Gorici. Predstavil bo 30 let misijonskega dela v Afriki in pomoči, ki je dotekala tudi iz naših krajev.

Orgelski koncert v cerkvi Kristusa Odrešenika bo v sredo 19. oktobra ob 19.30. Na orgle bo igral Luca Antoniotti.

Rožni venec: v oktobru poživimo molitev rožnega venca v cerkvi pred mašo, pa tudi doma – osebno in skupaj kot družina (vsaj desetko)..

Srečanje bolnih in ostarelih je bilo v soboto, 8. oktobra. Vsem našim sodelavcem župnijske Karitas in drugim prostovoljcem se zahvaljujemo za skrb in delo s katerim so razveselili udeleženke in udeležence. Bog povrni.

Vsak torek ob 19.45 – Pot v Neminljivo – kateheze za odrasle vodi p. Vili. Lepo vabljeni!

Prvo srečanje ŽPS – vse člane ŽPS vabimo v četrtek, 13. oktobra po večerni maši. Srečanje bo v veliki učilnici.

Bližnjo pripravo na birmo, poleg devetdnevnice, bodo imeli mladi prihodnji konec tedna na duhovnem vikendu. Molimo za birmance in njihove družine.

KARITAS– zbiranje šolskih potrebščin – otroke vseh razredov vabimo, da prispevajo šolske potrebščine, ki jih ne potrebujejo, da jih darujejo otrokom družin v stiski. Vse: šolske torbe, barvice, svinčnike, pisala, zvezke … Vseeno naj bodo stvari dostojne.

Romanje v Assisi od 3. do 6. novembra pripravljamo v naši župniji ob 30 –letnici molitvenega srečanja za mir 'Duh Assisija'. Udeležence bomo vpisovali od 16. novembra do zasedenosti avtobusa.