2.1.2015 Oznanila

petek, 30 Januar, 2015

Moje služenje v župniji

IZREDNI DELIVEC SVETEGA OBHAJILA

Na prošnjo bivšega župnika p. Krizostoma, me je g. škof Metod Pirih 6. aprila 2010 postavil v službo izrednega delivca svetega obhajila v župniji Nova Gorica – Kapela. Na osnovi te odločbe sem bil kasneje, pri nedeljski maši, umeščen v službo, ko sem odgovoril “hočem” na župnikovo vprašanje: “Ali hočeš službo, po kateri boš svojim bratom delil sveto obhajilo, opravljati v strežbo in spodbudo Cerkvi in to z vso skrbnostjo in spoštljivostjo?”

Službo sem sprejel z veseljem, hkrati pa z veliko mero strahu in spoštovanja. Deliti Jezusa sestram in bratom je zame velika čast, a tudi obveza. Živimo namreč v času, ko nas okolica opazuje s kritičnimi očmi. Občutek imam, da so me župljani lepo sprejeli, za kar sem jim zelo hvaležen. Razumem pa tudi tiste, ki gredo raje k duhovniku, ker menijo, da hostijo lahko prijema in deli le duhovnik, katerega roke so maziljene in posvečene. Moja skrb je predvsem, da delim sveto obhajilo pevcem na koru pri nedeljskih mašah ob 10. uri in praznikih, ko pojejo; saj so dalj časa prosili, da bi bili obhajani na koru. Po potrebi pomagam deliti obhajilo tudi v Domu starejših občanov Nova Gorica. Vsako nedeljo prinašam obhajilo petim oskrbovancem Doma.

Sodelovanje laikov v župniji je potrebno in pomembno. To nas notranje bogati in osrečuje, hkrati tudi povezuje. Menim, da pravi „topel“ odnos med verniki, dela župnijo živo. Prizadevanje za rast v veri in dejavni ljubezni je glavna naloga vsakega izmed nas. Nekje sem prebral, da naj bo kristjan kot „mesto na gori, ki se ne more skriti in kot svetilka, ki sveti vsem“.

Mir in vse dobro želim.

Matija Vidrih

 

OBVESTILA

  • Kateheza meseca – v četrtek, 5. 2., ob 19:45. Pod naslovom Platno ljubezni bomo prisluhnili duhovni razlagi Rembrandtove slike o izgubljenem sinu.
  • Skupina za moške – petek, 6. 2., ob 19:45.
  • Ogenj v meni – v nedeljo, 8. 2., srečanje za birmance. Ob 17:30 pevska vaja, ob 18. uri maša, po njej pa si bomo ogledali monodramo Ničesar ne obžalujem.
  • Svečnica – praznik Gospodovega darovanja v templju obhajamo jutri, 2. 2. Maše bodo ob 7., 10. in 19. uri. Pri večerni maši bo prepeval župnijski zbor. Ta dan vsi redovniki praznujemo dan posvečenega življenja, v letu, ki ga je papež Frančišek razglasil za leto posvečenega življenja.
  • Sv. Blaž – Njegov god obhajamo v torek, 3. 2. Delili bomo "Blažev žegen", saj je priprošnjik za bolezni v grlu. Danes, ko je veliko služb povezanih z govorjenjem, se mu še posebej radi priporočajmo in zaupajmo v moč blagoslova na njegovo priprošnjo. Blagoslov bomo delili po sveti maši.

 

LETO POSVEČENEGA ŽIVLJENJA

Dragi bratje in sestre, četudi sem fizično daleč zaradi svojega služenja vesoljni Cerkvi, se počutim globoko povezanega z vsemi posvečenimi osebami na začetku tega leta, katerega sem želel posvetiti posvečenemu življenju.

Ob tej priložnosti so moje prve besede namenjene hvaležnosti Gospodu za dragoceni dar posvečenega življenja Cerkvi in svetu. To leto posvečenega življenja naj bo priložnost, da bi se vsi člani Božjega ljudstva zahvalili Gospodu, iz katerega izhaja vsako dobro, za dar posvečenega življenja, in da bi ga vrednotili na primeren način. Vam, dragi posvečeni bratje in sestre, sem prav tako hvaležen za vse, kar ste in delate v Cerkvi in svetu: naj bo to „poudarjen čas“ za praznovanje daru vaše poklicanosti z vso Cerkvijo in za poživitev vašega preroškega poslanstva.

Tudi danes vam ponavljam, kar sem vam rekel že večkrat: „Prebudite svet! Prebudite svet!“ Kako?

Postavite Kristusa v središče vašega bivanja.

Iz papeževe poslanice ob začetku leta posvečenega življenja

NIČESAR NE OBŽALUJEM

Ob slovenskem kulturnem prazniku v nedeljo, 8. februarja, bo ob 19. uri v dvorani našega samostana gostovala Metka Pavšič v izvedbi monodrame Vinka Möderndorferja z naslovom Ničesar ne obžalujem.