2. POSTNA NEDELJA

Nedelja, 1 Marec, 2015

KADAR PA TI MOLIŠ…

Post, molitev in miloščina so tri glavna dejanja v postu. Z njimi zajamemo celoto tega, za kar si lahko prizadevamo v postu. Danes razmišljajmo o molitvi.

O molitvi največkrat rečemo, da je pogovor z Bogom. Kako to, da se potem tako malo z njim osebno pogovarjamo? Kako lahko potem rečemo, da ne znamo moliti? Ali, da je molitev dolgočasna?

Vsakdo zna moliti, ker zna govoriti in podeliti svojo izkušnjo z drugim. Če temu ni tako je razlog lahko dvojen: bodisi, da si ne upamo biti iskreni v tem pogovoru in se ga zato izogibamo, bodisi, da se v molitvi ne pogovarjamo (ne prinašam sebe v to molitev), ampak le ponavljamo tiste besede, ki smo se jih naučili. Kristjani velikokrat zamenjamo molitev za ponavljanje naučenih besed. Naša molitev je največkrat skupna in liturgična (npr. sv. maša). Za mnoge je to izkustvo dolgočasno. Dolgočasno je zato, ker ne delamo tega, kar nas uči Cerkev. Da je na prvem mestu osebna molitev. Da molim tako, da je moj odnos z Jezusom pristen, iskren. To napolnjuje moje življenje in v liturgični skupni molitvi se odraža samo to, kar smo izkusili v osebnem odnosu z Jezusom. Maša postane daritev takrat, kadar sam osebno nekaj darujem. Mnogim je maša dolgočasna zato, ker ne znajo moliti ampak samo ponavljajo besede, ki se brez izkustva, da so govorjene živi osebi izvotlijo.

V postnem času bi te rad povabil, da spremeniš odnos do sv. maše. Kako? Tako, da najprej postaneš človek molitve.

Nekaj nasvetov:

Molitev je vedno navzočnost. Preden začneš moliti se postavi v Božjo navzočnost. Prikliči si v zavest, da je Bog s tabo, v tebi, da ti je blizu in te razume. To laže storiš na kraju ki je nabit z izkustvom Božje bližine npr. v cerkvi. Prepusti se čudenju in tihi prisotnosti. Dovoli, da te stvari nagovorijo, dovoli, da se te dotaknejo. Dovoli si biti nadušen in dovoli si biti žalosten in potrt. Drugo, kar nam govori o tem, da nam je Bog blizu je dejstvo našega krsta. Po krstu smo Božji sinovi in

njegovi dediči – za vedno zapisana na njegovo dlan. Preden začneš moliti se moraš torej zavedati tri preproste besede: Bog je tu. Bog je z mano v mojem veselju, v mojih ranah, tam, kjer se ga bojim ali pred njim bežim. Vedno je tu in me sprejema. Ko se postaviš v Božjo navzočnost postaneš ponižen in drzen, a si upaš prositi, ker se ne čutiš odveč. Zanj si pomemben. Kadar si z njim mu ne pripoveduj samo kaj potrebuješ, ker se tako molitev razvrednoti v prosjačenje. Kadar moliš se spomni, da imaš dvoje ušes in ena samo usta. Torej dvakrat več v molitvi poslušaj, kakor pa govori. Ne skrbi, Bog ti odgovarja. Ne začni moliti najprej z naučenimi besedami, temveč za ta pristen odnos najprej porabi svoje besede. Šele potem, ko si izrazil sebe uporabi naučene besede molitev ali verze Svetega pisma, ki so namenjeni zato, da poglabljajo moj odnos z Bogom.

Želim vam, da bi v molitev vstopali kot v Božjo bližino.

p. Tomaž


OBVESTILA

  • Nabirka današnje nedelje je namenjena za potrebe škofije.
  • Kateheza meseca - v četrtek, 5. marca ob 19.45. Tema: Post in moja Velika noč.
  • Skupina za moške - v petek, 6. marca ob 20. uri.
  • Križev pot – v petek ga oblikujejo otroci 6. in 2. razreda.
  • Prvi četrtek in petek v mesecu. Vsak 1. četrtek v mesecu molimo molitveno uro za duhovne poklice ob 18.30. Vsak četrtek pa je v od 18.30 izpostavljeno Najsvetejše za skupno molitev. Prvi petek je posvečen češčenju Srca Jezusovega in ta dan obiščemo vaše bolnike po domovih in v bolnišnici v Stari Gori. Če želite obisk duhovnika nam sporočite.

IZBOR NOVIH ČLANOV ŽPS

Kdo lahko predlaga člane ŽPS?  Pravico predlagati in izbirati ima vsak župljan, ki je dopolnil 16 let in je prejel zakramente uvajanja.

Kdo je lahko izbran v ŽPS?

Pravico biti predlagan in izbran pa ima vsak, ki je dopolnil 16 let in prejel zakramente uvajanja,  je v polnem občestvu s katoliško Cerkvijo (mu ni bila naložena nobena cerkvena kazen, ne živi izven zakonsko skupnost, se redno udeležuje bogoslužja).


ŠKOFJELOŠKI PASIJON

Ogledali si bomo predstavo v Škofjeloki v nedeljo 22. 3. ob 16. uri. Odhod avtobusa iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 13. uri in povratek okoli 20. ure. Prijave zbiramo v župniji Nova Gorica - Kapela. Prijavite se čim prej zaradi rezervacije kart. Več informacij ob prijavi.