2. postna

sobota, 11 Marec, 2017

2. postna nedelja

GORA TABOR – KRAJ JEZUSOVE SPREMENITVE

 Po starem krščanskem izročilu se je to, o čemer govori današnji evangelij, dogajalo na gori Tabor, ki stoji osamljena na galilejski ravnini in se dviga 588 metrov visoko. Gora Tabor je bila znana že v zgodovini izvoljenega ljudstva stare zaveze. Na pobočjih te gore je izraelski vojskovodja Barak okoli leta 1125 pred Kristusom po nasvetu sodnice in prerokinje Debore premagal Kanaance. Preroku Jeremiju se je gora Tabor zdela tako imenitna, da jo je opeval kot podobo Božjega veličastva. Zapisal je namreč: »Jahve bo prišel, podoben Taboru med gorami.« Izraelski kralji, ki so se izneverili sinajski zavezi, so na vrhu Tabora postavili malikovalsko svetišče in zaradi tega jih prerok Ozej ostro graja.

Na vrhu gore Tabor je že proti koncu 4. stoletja stalo svetišče v spomin na Gospodovo spremenitev. Neznani romar leta 570 poroča, da so tam gori sezidali kar tri cerkve, ker je apostol Peter dejal: »Gospod, dobro je, da smo tukaj; ako hočeš, naredimo tu tri šotore.« Na začetku 13. stoletja je dal turški sultan Malik cerkev in samostan na Taboru porušiti. Tudi kapelico, ki so jo Turki kristjanom pustili postaviti, so kmalu podrli. Gora Tabor je bila skoraj štiri stoletja zapuščena.

Od 17. stoletja dalje so frančiškani iz Nazareta prihajali sem gor, da bi na ruševinah nekdanje cerkve maševali za romarje.
Sedanjo baziliko, zgrajeno v sirsko-romanskem slogu, je zasnoval italijanski arhitekt Bar Luzzi. Graditi so jo začeli leta 1919, posvečena pa je bila leta 1924. V dveh zvonikih sta kapeli, posvečeni Mojzesu in Eliju, dvema pričama Jezusove spremenitve, v spodnjem delu cerkve so predstavljene štiri Kristusove spremenitve: rojstvo, evharistija, smrt, vstajenje.

 

Kakor Abraham tudi mi ne vemo,

kaj bo v prihodnosti z nami.

Toda, Gospod, brez pridržka

se izročamo v tvoje roke.

 

KAPELA

KRIŽEV POT NA KAPELI – vsak torek in petek ob 18.30. Ob torkih molitev pripravljajo različne skupine, ob petkih pa naše veroučne skupine.

ŽUPNIJSKA KARITAS – POSTNA AKCIJA – naša župnijska Karitas je aktivna in v kočljivih trenutkih priskoči na pomoč. Da bi lahko pomagali vas vabimo k darovanju. Dve postni nedelji – 19. in 26. marca vas bodo sodelavke nagovarjale k odprtosti pred in po mašah.

POSTNO KOSILO S SAMOSTANSKO DRUŽINO – vse starejše vabimo v soboto, 18. marca ob 12.30 na kosilo in druženje. Obhajamo praznik sv. Jožefa. Mlajši poskrbite, da se bodo vaši starši lahko udeležili kosila. Za udeležbo ali prevoz pokličite Aleksandro na 041 689 933.

PRIREDITEV ZA STARŠE OB MATERINSKEM DNEVU BO V NEDELJO, 19. MARCA PO MAŠI OB 10. URI. PROGRAM PRIPRAVLJAJO OTROCI VEROUČNIH SKUPIN.

BRALCI BOŽJE BESEDE – vabljeni na meddekanijsko srečanje v nedeljo, 19. marca ob 16. uri v naši cerkvi.