15.3.2015 Oznanila

petek, 13 Marec, 2015

 

VESELJE SREDI POSTA

Cerkev nam sredi posta daje nedeljo veselja. Ali je v nasprotju s tem, kar je postni čas? Ne. Post naj bi privedel do pristnega veselja, tako kot nas privede do velike noči - Jezusovega vstajenja, našega odrešenja.

Evangelij 4. postne nedelje spregovori o globokih razlogih veselja: Bog nas je tako vzljubil, da je dal svojega Sina, da bi se nihče ne pogubil. Ni ga poslal na svet, da bi svet sodil, ampak rešil.

Kako blage so te besede! Tako tolažilne in polne upanja. Kot bi nas Bog sam prosil: veruj vame, bodi z menoj v osebnem odnosu, da ti bom lahko podaril odrešenje in z njim tiho veselje v srcu.

To je povsem drugače od besed, ki jih je bilo vajeno slišati marsikatero uho: »Moraš narediti to, se potruditi v onem, da bo Bog zadovoljen, da ti bo dal to, za kar ga prosiš!« So vam te besede tuje? Meni ne. Oblikovale so mi podobo strogega, zahtevnega Boga, ki hoče od mene predvsem trpljenje in ogromno truda za dobro. Še danes v svoji okolici slišim toliko moraliziranja in plehkih besed o Bogu, krščanskem načinu življenja, naprezanja, da bi s svojimi žrtvami, molitvami prepričali Boga v nekaj, kar hočemo sami.

Vendar si odrešenja ne moremo zaslužiti. Bog nam ga podarja! Vse, kar je potrebno storiti, je sprejeti Boga, ki se nam daje; odpreti srce Jezusu in ga povabiti tja, kjer skeli bolečina, kjer smo ranjeni…, sami…,  grešni… Jezus želi priti tja, a ne zato, da bi sodil, ampak, da bi olajšal bolečino, ozdravil rane, odpustil grehe, nosil z nami težo bremen vsakdanjega življenja... Samo zato, ker je ljubezen in nas ljubi! Ljubezen pa nas pušča svobodne. Vse, kar želi, je, da bi odkrili, da nas ljubi takšne, kot smo . Tedaj se bomo začeli spreminjati in doživljati, da smo odrešeni. V srcu bo pristno veselje, ki ga nobena zunanja okoliščina ali celo zlo ne bo moglo uničiti.

s. Marija Imperl, redovnica salezijanka

BESEDA ŠKOFA – Svetopisemska  podoba človeka

Bratje in sestre. Svetopisemsko poročilo o stvarjenju človeka pravi, da je človek ustvarjen po Božji podobi, kar človeku ne zmanjšuje njegove časti, temveč mu jo prav gotovo povečuje. Besedilo pa razločno kaže, da po Božji podobi ni ustvarjen samo posamezen človek, temveč tudi zakonska zveza moškega in ženske, saj je rečeno, da je Bog ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moža in ženo ju je ustvaril (1 Mz 1,27). Iz poročila je torej razvidno, da je cel človek pravzaprav sestavljen iz dveh, to je iz moža in žene. Da je vsak izmed njiju le polovica celote, potrjuje tudi dejstvo, da sta za rojevanje in preživetje vrste potrebna oba, kakor je pisano: »Rodita in množita se ter napolnita zemljo!« (1 Mz 1,28). In kakor piše tudi prerok Malahija: »Saj ni ustvaril enega samega, ki bi mogel dajati življenje. Mar en sam lahko pričakuje potomstvo od Boga? Varujte torej svojega duha in ne varajte žene svoje mladosti!« (Mal 2,15). Naj vsaka naša žena veselo izpolnjuje svoje materinsko poslanstvo!                                                                                                 Jurij Bizjak, koprski škof

 

 

OBVESTILA

  • Papeška nedelja – 2. obletnica izvolitve papeža Frančiška. Ob spominu v cerkvi pri maš je prav, da tudi osebno molimo zanj in za svetost Cerkve, katere vodstvo mu je zaupano na zemlji.
  • Sveti Jožef mož Device Marije – v četrtek 19. 3., maše bodo ob 7., 10., in 19. uri. Pri večerni maši prepeva župnijski zbor.  K maši pridite predvsem možje. prejeli boste poseben blagoslov.
  • Teden družine – od 19. do 25. 3. – na mizici so zgibanke z odlomki iz sinodalnih besedil. Zgibanka je namenjena molitvi in premišljevanju. V tem tednu bo v predverju samostana razstava na temo družina. Pripravili so jo veroučenci ob pomoči katehistinj. Otroci, ki želijo še sodelovati lahko še v ponedeljek prinese k verouku svoj izdelek.
  • Večer za starše – v četrtek, 19. 3. ob 19.45.
  • Križev pot – v podporo žrtvam alkoholizma bomo molili križev pot na Sveto Goro, danes ob 14.30.
  • Postna delavnica – sobota, 21. 3. ob 10. uri. Sestavljena bo iz kateheze in peke hostij.

 

ŠKOFJELOŠKI PASIJON Ogledali si bomo predstavo v nedeljo 22. 3. ob 16. uri. Odhod avtobusa iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 13. uri in povratek okoli 20. ure. Prijave zbiramo v zakristiji. Prijava možna le še danes. Cena prevoza in vstopnice 23 €.