12.4.2015 Oznanila

sobota, 11 April, 2015

 

SVETO LETO BOŽJEGA USMILJENJA

Včeraj, na predvečer nedelje Božjega usmiljenja je Papež Frančišek med homilijo pojasnil, da je sveto leto usmiljenja potrebno zato, »ker je Cerkev v tem trenutku velikih epohalnih sprememb poklicana močneje ponuditi znamenja upanja in Božje bližine«. Sicer pa je začel z besedami, s katerimi je Jezus Vstali pozdravil svoje učence: »Mir vam bodi.« Mir, predvsem v teh tednih, ostaja kot želja mnogih narodov, ki doživljajo nezaslišano nasilje diskriminacije in smrti samo zato, ker se imenujejo kristjani, je zatrdil papež. »Naša molitev je še silovitejša in postaja krik po pomoči k Očetu, ki je bogat v usmiljenju, da bi podprl vero mnogih bratov in sester, ki so v trpljenju, medtem ko ga prosimo, naj spreobrne naša srca, da bi prešli od brezbrižnosti k sočutju.«

Sveti Pavel nas je opomnil, da smo bili rešeni v skrivnosti smrti in vstajenja Gospoda Jezusa. On je Spravitelj, ki je živ med nami in nam ponuja pot sprave z Bogom in med brati. Apostol pravi, da kljub težavam in trpljenju, narašča upanje v zveličanje, ki ga je Kristusova ljubezen zasejala v naša srca. »Božje usmiljenje se je izlilo v nas, nas naredilo pravične in nam dalo mir,« je dejal papež.

Zakaj sveto leto?

Nadaljeval je, da se mnogi sprašujejo, zakaj danes jubilejno leto Božjega usmiljenja, in odgovoril: »Preprosto zato, ker je Cerkev v tem trenutku velikih epohalnih sprememb poklicana močneje ponuditi znamenja upanja in Božje bližine.« Sveto leto po Frančiškovih besedah ni »čas nepazljivosti«, ampak je čas, da ostanemo budni in v sebi ponovno prebudimo zmožnost za gledanje bistvenega. »Za Cerkev je to čas, da ponovno najde smisel poslanstva, ki ji ga je zaupal Gospod na velikonočni dan: biti znamenje in sredstvo Očetovega usmiljenja.« Zato bo sveto leto moralo ohranjati živo željo po prepoznavanju mnogih znamenj nežnosti, ki jih Bog ponuja vsemu svetu, predvsem pa trpečim, samim in zapuščenim ter tudi tistim, ki so brez upanja, da bi jim bilo odpuščeno in bi se čutili ljubljeni od

Očeta. Sveto leto, da bi v sebi močno čutili veselje nad tem, da nas je našel Jezus, ki je kot dobri pastir šel iskat nas, ker smo se izgubili. Jubilej, da bi zaznali toplino njegove ljubezni, ko si nas naloži na svoja ramena, da bi nas nesel nazaj v Očetovo hišo. Leto, v katerem bi se nas naj dotaknil Jezus Kristus in nas spremenil s svojim usmiljenjem, da bi tudi mi postali pričevalci usmiljenja. »Zato jubilej: ker je to čas usmiljenja,« je izpostavil papež. »Je ugoden čas, da ozdravimo rane, da se ne utrudimo srečevati tistih, ki čakajo, da bi videli in se z roko dotaknili znamenj Božje bližine, da vsem ponudimo pot odpuščanja in sprave.«

»Mati božjega usmiljenja naj odpre naše oči, da bomo razumeli nalogo, h kateri smo poklicani. In naj nam izprosi milost, da bomo ta jubilej usmiljenja živeli z zvestim in rodovitnim pričevanjem,« je sklenil homilijo sveti oče.

Sveto leto Božjega usmiljenja se bo pričelo letos 8. 12. na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja in končalo prihodnje leto na nedeljo Kristusa Kralja.

 

OBVESTILA

  • Binkoštna dvorana – se bo zbrala k molitvi pred izpostavljenim Najsvetejšim v ponedeljek 13. 4. po večerni sv. maši. Vabljeni.
  • Koncert ob župnijskem žegnanju - bo v sredo, 15.4. ob 19.45. Nastopili bodo MePZ Lojze Bratuš, David Čadež in Polona Kante Pavlin ter MePZ Kapela - Nova Gorica.
  • V ponedeljek pričnemo z rednim veroukom. Le ponedeljkova skupina za birmance ob 16. uri in srečanje za starše provoobhajancev ob 17. uri odpadeta zaradi pogreba.
  • Večer za starše – v četrtek, 17. 4. ob 19.45.
  • Narodno srečanje OFS – ob zaključku leta sv. Ludvika, zavetnika Frančiškovega svetnega reda bo na Brezjah potekalo narodno srečanje v soboto, 25. 4. od 9. ure naprej.

 

Zahvala župnijskim sodelavcem

»Kakor je bil ta kruh, ki ga lomimo prej raztresen po gorah, zgneten v eno je postal. Tako naj se zbere tvoja Cerkev.« V eno Cerkev nas je zbral vstali Gospod. Hvala vsem sodelavcem, ki ste poskrbeli, da je bilo letošnje obhajanje Velike noči lepo in doživeto. Zahvala pevcem, organistom, tistim, ki čistijo cerkev, zakristanu, ministrantom… Vsem in vsakemu, ki je dodal svoj delež k celoti obhajanja teh svetih dni. Ob današnjem žegnanju se zahvaljujem predvsem staršem birmancev za prinešene dobrote in ga. Idi s sodelavkami za pripravo pogostitve. Vesli smo gosta p. Nikota, ki nas navdušuje s svojo jasno in vedro besedo. Praznovanje poveže, zato želim, da bi lahko prispeval vsak svoj delež in se tako na Kapeli čutil vedno bolj doma.