11.1.2014 Oznanila

Nedelja, 11 Januar, 2015

DOKONČNO

V mladih letih sem se spraševal, zakaj neki se je Jezus moral dati krstiti, saj je vendar Bog. Tedaj me še ni pre­vzela osupljiva novost naše vere: Kristus tudi v tem tre­nutku živi kot pravi človek. Ni prišel za nekaj let v Pale­stino samo izkusit nekaj naše človeškosti. Ni prišel, da bi postal novi verski voditelj in nam le pokazal pot, ampak je sam postal pot. Ko se enkrat resno zamisliš nad to novostjo, lahko začneš drugače zapuščati »staro življe­nje«.

Vstopil je v vodo. Dokončno se je zavezal človeški na­ravi. Poti nazaj ni več. Zapustil je »vse druge možnosti«. Če se ne bi dokončno spustil v nižine, nas ne bi dokonč­no dvignil v novo življenje z Očetom. So stvari v našem življenju, ki so dokončne: rojstvo, smrt, krst, poroka, ma­šništvo ... Danes bi jih radi imeli kar pod kontrolo. Ko se rodiš, ne moreš nazaj. Tudi ko narediš greh, ne moreš na­zaj. Ko človeka prizadeneš z besedo, dejanjem ... , ne moreš nazaj. Kako kruto bolečino si lahko s tem naloži­mo, dokler ne odpustimo. Reka Jordan teče in se ne ustavi. Svet gre svojo pot ...

Kristus je vstopil v to reko. Ni spremenil njenega toka.

Negotova prihodnost, strahovi in smrt so gledano z naše strani še vedno pred nami. Ni zajezil zgornjega toka in preprečil vseh vojn, krivic, bolezni ... Hudič v puščavi bo hotel, da bi Kristus Božjo moč uporabil na tak način. Če bi Kristus prinesel na zemljo »mir in varnost« (prim. 1 Tes 5,3), bi človek še vedno ostal »sam« in naša narava ne bi bila dokončno odrešena. V podobnem spa­nju se znajdemo danes, ko hočemo v življenje varno, brez poškodb in rečemo: »Raje se ne bom dokončno ve­zal, ker ne vem, kako bo.«

Zato se nehaj »gristi«, če si zapravil svojo mladost, če si zgrešil pri vzgoji otrok, če si storil nepopravljivo napa­ko ... Ne ujemi se v hudičevo zanko: »O, zakaj nisem tega vedel že prej?« Ne postavljaj sebe v središče. Pusti, da tvoj tok postane Kristusov tok. Pusti, da v

tej od njega posvečeni vodi dokončno umrejo vse druge možnosti. Dokler ne zapustiš maternice, se ne moreš dokončno roditi v novo življenje.

Rafko Klemenčič je duhovnik koprske škofije.

OBVESTILA

  • RAZSTAVA OB 500 letnici Slovenske frančiškanske province je na ogled v preddverju našega samostana. Posnetke iz zraka je napravil g. Janez Kotar.
  • Danes ob 17. uri bo srečanje ob jaslicah, ki povezuje bratstva Frančiškovega svetnega reda iz obeh strani meje. Zato bosta večerno mašo ob 18. uri vodila škof Jurij in goriški nadškof Carlo. Prosimo za potrpljenje na parkirišču pri parkiranju. Na dvorišču komune (Skupnosti Srečanje) NI NIKOLI dovoljeno parkirati.
  • Binkoštna dvorana - Molitvena skupina vabi k molitvi rožnega venca pred izpostavljenim Najsvetejšim vsakega 13. v mesecu po večerni sveti maši.
  • Srečanje za starše prvoobhajancev bo v ponedeljek, 13. 1. ob 17. uri, v času rednega verouka.
  • Večer za starše - v četrtek, 15. 1. ob knjigi Celostni razvoj otroških možganov razmišljamo o vlogi staršev pri vzgoji otrok.
  • ŽPS – seja bo v torek 20. 1. ob 19.45.
  • Duhovni vikend za birmance – bo na Sveti Gori od 30. 1. do 1. 2.. Zakrament sv. birme bodo birmanci prejeli na soboto pred Nedeljo Božjega usmiljenja, 11. 4. 2015.
  • STRUNJAN 2015 - Letovanje za otroke in mlade, ki so vključeni v župnijske skupine bo letos od 23. do 29. avgusta.

PASTORALNA STATISTIKA

V letu 2014 smo v krščansko občestvo sprejeli 22 otrok iz 21 družin. Od teh goji pripadnost naši župniji 13 družin. Prvo sveto obhajilo je prejelo 17 otrok. Birme v tem letu nismo imeli. Na prejem tega zakramenta pa se pripravlja 42 birmancev iz 8. in 9. razreda. Verouk obiskuje 168 otrok iz 123 družin. K predšolskemu verouku in v 1. razred se je vpisalo 18 otrok. Od letos verouk obiskujeta tudi dva otroka (5. in 7. razred), ki še nista bila krščena in sta sama izrazila željo, zaradi vernih prijateljev, da bi hodila k verouku. Porok je bilo v tem letu 9 in ena drugod. V preteklem letu smo se poslovili od 34 župljanov.