1. postna 2017

Nedelja, 5 Marec, 2017

 

Pristopil je skušnjavec in je rekel Jezusu:

»Ako si Božji Sin, reci, naj bodo ti kamni kruh.«

V razmislek ob Božji besedi 1. postne nedelje:

Kako se v življenju soočaš z lastnimi skušnjavami? Ali prepoznaš skušnjave, ki se ti vsiljujejo po instinktih, kot sta na primer lakota in spolnost?

Si že izkusil ali morda izkušaš, da so instinkti močnejši od tvoje volje? Instinkti so dobri, naravni in potrebni, toda če človeka povsem obvladajo, se začne izgubljati in se na koncu lahko popolnoma izgubi.

Naslednja skušnjava, s katero se v puščavi sooča Jezus, se kaže v drugi skrajnosti, v neuravnoveše-nem samožrtvovanju. Z drugimi besedami, človek pohodi samega sebe za srečo nekoga drugega. Se zaznaš v tej skušnjavi? Mar to res prinaša srečo in svobodo?

Se morda kdaj zaznavaš tudi v skušnjavi samozadostnosti in

občutku, da ti ni mar ne dobro ne zlo, v kolikor koristita le za dosego tvojih ciljev? Na primer: delam dobra dela, da bi mi to pomagalo pridobiti si ugled?

Si morda preveč uslužen in ponižen in si si pripravljen pljuniti v obraz, da bi s tem »pomagal« drugim? Tudi v tej, včasih v krščanstvu preveč navzoči skušnjavi, boš izgubil sebe, razumevanje in ljubezen drugih, ter vzpostavil zaupanje v lažnega, sadističnega Boga.

Se morda kdaj zaznavaš tudi v skušnjavi samozadostnosti in občutku, da ti ni mar ne dobro ne zlo, v kolikor koristita le za dosego tvojih ciljev? Na primer: delam dobra dela, da bi mi to pomagalo pridobiti si ugled?

Se včasih zlažem, ker tako dosežem to, kar hočem? Me drugi zanimajo le toliko, kolikor imam od njih korist?

To so samo nekatere značilnosti teh skušnjav, ki človeka končno pripeljejo v popolno osamljenost, čeprav se mu lahko klanja ves svet. Tak človek se ne zaveda, da služi lažnemu bogu, ki se imenuje egoizem.

Po: radio.ognjisce.si /sl/116/utrip/3736/

 

NOVOGORIŠKI MISIJON: od 9. do 17. decembra 2017

Razlogi za misijon:

Javno mnenje, ki ga oblikujejo časopisi, radio, televizija ter vsakdanji pogovori med nami določa in usmerja naše življenje namesto, da bi ga oblikovali sami v skladu s svojim prepričanjem.

Nimamo časa, da bi »prišli k sebi« ter razmišljali o sebi in o svojih odnosih do sebe, Boga, bližnjega in okolja.

Včasih nas je celo strah biti sami in se bojimo soočanja s svojim resničnim stanjem. Zadovoljujemo se z poročili in senzacijami, ki nam jih nudijo družbena občila in okolje. Tudi zaradi tega smo duhovno obubožali; smo v krizi. Mogoče prav zaradi tega danes toliko govorimo o humanosti ali človeškosti. Res je, da nekatere stvari ali dejavnosti, npr. poklicno delo, družina, politika, šport ipd. za določen čas osmišljajo življenje. In tudi če smo v življenju uspešni, se pojavijo tista poslednja vprašanja, med njimi vprašanje celotnega smisla in smrti.

 

NEDELJA:

Začetek novega katehumenata ali uvajanja v krščanstvo nove skupine, ki še niso bili krščeni, obhajani in birmani, bo danes, 5. marca ob 17.30 v konkatedrali.

PONEDELJEK:

Župnijski vrtec v Novi Gorici, Sedejeva 2, vas vabi na informativni dan, ki bo 6. 3. 2017 ob 16.30 v prostorih vrtca. Več: www.montessori-ng.si

SOBOTA:

Škofijska karitas: občni zbor bo v Vipavi v soboto, 11. marca.

Ob 17. uri bo spominska sveta maša za maestra Antona Nanuta v konkatedrali v Novi Gorici. Maševal bo duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec.

Pri maši bodo sodelovali: Cerkveni pevski zbori župnij Nova Gorica , Kapela in Solkan ter Moški pevski zbor Lipa iz Ravnice in Ženska vokalna skupina Ardeo. Združeni pevski zbori bodo izvajali skladbe Avgusta Ipavca, ki je za to priložnost napisal tudi posebno skladbo – Requiem v spomin na pokojnega dirigenta Antona Nanuta.

NEDELJA:

Kvatrna miloščina prihodnje nedelje bo za semenišče in za potrebe škofije. Hvala vam!

NAPOVED:

Tečaj priprave na zakon se bo začel 25. marca ob 19. uri na Kapeli. Potrebna je prijava: priprava.zakon.ng@gmail.com. Več: www.dcsg.si/priprava-na-zakon. Tečaj se priporoča eno leto pred poroko.

Postna postava: v postnem času se ob petkih zdržimo mesnih jedi (zdržek), na pepelnico in na veliki petek pa se tudi prikrajšamo v jedi (post). Vabimo vas, da prihranek ob odpovedi hrani namenimo revnim in pomoči potrebnim n.pr. na veliki četrtek.

 

KAPELA

1. postna nedelja – 5. 3. 2017

5. marec – 1. Postna nedelja – pri vseh mašah nas bo nagovarjal p. Danilo Holc – minorit in predstavil misijon, ki bo od 8. do 12. decembra 2017 v novogoriških župnijah. Ob 16.30 vabimo člane ŽPS na pogovor z misijonarjem.

6. marec – začnemo z rednim veroukom. Prvoobhajanci imajo veroučno uro, starše vabimo istočasno na srečanje in pogovor (16.30 do 17.30).

KRIŽEV POT – vsak torek in petek ob 18.30. Ob torkih bodo molitev pripravljale različne skupine, ob petkih pa naše veroučne skupine.

8. marec – pri nas bo srečanje duhovnikov Goriškega pastoralnega področja, kjer se načrtuje skupno delo.

Prvoobhajanci bodo imeli duhovni vikend od 10. do 12. marca. V petek, 10. marca bo odhod avtobusa ob 16. uri z našega parkirišča na Kapeli.