1. ADVENTNA NEDELJA

Nedelja, 30 November, 2014

V DRUŽINI SEM DOMA

Zagotovo drži, da ni človeka, ki ne bi nosil svojega križa. Zato je letošnje geslo Karitas - V družini sem doma, kar na mestu. Družina je tista skupnost, kjer skupaj rešujemo težave, kamor se lahko vsak izmed nas zateče, kjer lahko izlije svojo bolečino in svoje skrbi. Vsi družinski člani pa gradimo prijeten dom, kjer si delimo veselje, kjer molimo, kjer smo si v oporo, kjer prostovoljno delamo za druge.

Tudi delo sodelavcev Karitas je prostovoljno. Zavedamo se kako pomembna je družina zato ob dajanju pomoči vzamemo resno vso družino, vstopamo v njeno krhkost in slišimo njeno stisko. Ni enostavno, je pa velik blagoslov. Vsak ki je v stiski, je najbolj odprt. Zato smo sodelavci Karitas najprej dobri poslušalci. S tem gradimo zaupanje in odpiramo vrata upanja.

Karitas ima – veliko poznanih in utečenih programov. Vendar pa našega dobrodelnega dela ne bi bilo brez vas, ki nas podpirate z molitvijo ali materialno. Vsem vam iskren HVALA. Danes se želim zahvaliti predvsem tistim moškim, katerih dejana so tiha, a odločna, kot tista od sv. Jožefa. Za uboge ste očetje.

Naj omenim nekaj posebnih dogodkov iz preteklih dni, ki mi zbujajo hvaležnost nad to Jožefovo držo.

Hvaležna sem gospodu, ki je sodelavki Karitas poklonil večjo vsoto denarja, pa tudi skritemu darovalcu, ki nam je v pismu poslal dve razglednici, med njima pa prilepil bankovec.

Letos praznuje Radio Ognjišče 20 let svojega delovanja zato vsakega dvajsetega v mesecu v trgovinah Mercator zbiramo pomoč v obliki prodajnih izdelkov. Sodelavci Karitas smo bili prisotnih pri vseh teh akcijah zbiranja pomoči. Bili smo tudi prijetno presenečeni nad nekaterimi darovalci. Zahvaljujemo se gospodu, ki je pred začetkom akcije pustil poln voziček dobrot in drugemu v delovni obleki, ki si je prišel kupit malico in je sodelavki Radia Ognjišče stisnil v pest denar z besedami: kupite vi, ker bolje veste… Nadalje nas je presenetil mlajši oče. Podaril je kuverto z denarjem rekoč: ne utegnem, izberite vi.

Vse, kar se je nabralo smo razdelili osmim družinam. Družini s sedmimi otroki, kjer je zaposlen samo oče, mami samohranilki s 4 otroki, ki se preživlja samo s socialnimi transferji, mami samohranilki in invalidno upokojeni mami, ki preživlja dva prav tako invalidna otroka.

Šoloobveznim otrokom pa smo razdelili 350 zvezkov in 12 bonov za nakup šolskih potrebščin.

Število prosilcev se iz leta v leto veča. Lani smo imeli pogovore z ljudmi in delili pakete s hrano vsak ponedeljek po eno uro, letos za to potrebujemo dve uri. Do sedaj se je število prosilcev paketov hrane iz teritorija naše župnije povečalo za 15 družin in 6 posameznikov.

Včasih mi je kot sodelavki Karitas zelo težko, a ko pogledam v oči ljudi ob prejemanju pomoči se pustim nagovoriti od njihove srečo in zahvale, je to zame največje plačilo, moja duša se radosti in ves trud je poplačan.

Vsem sodelavcem Karitas se zahvaljujem za njihov trud, prosti čas in neomajno voljo pomagati drugim. Obenem se priporočamo Bogu, da nam nakloni novih sodelavcev in moči za delo s tistimi, ki so hvaležni za vsak dar in toplo besedo.

Ana Vončina, voditeljica župnijske Karitas

 

OBVESTILA

  • Nabirka današnje nedelje je namenjena za potrebe škofijske Karitas.
  • Včeraj smo začeli devetdnevico pred praznikom Brezmadežnega spočetja Device Marije. Pri večerni sv. maši bomo prepevali antifono: Vsa lepa si Marija. Na razpolago so tudi besedila za osebno molitev devetdnevnice.
  • Marija Romarica – Med družinami, ki nimajo šoloobveznih otrok bo krožila podoba, ki si jo bomo podajali iz družine v družino vsak dan pri večerni sv. maši. Za sodelovanje se prosim vpišite na seznam na oglasni deski.
  • Prvi četrtek v mesecu – ob 18.30 – molitvena ura za duhovne poklice.
  • Kateheza meseca – četrtek ob 19.45 – naslov Moj letošnji advent in božič.
  • Ogenj v meni – srečanje za birmance v nedeljo 7.12. Zberemo se ob 17.30 nato maša in po maši srečanje. Morda bo "ta pridne" obiskal sv. Miklavž.
  • Adventna delavnica – sobota 6.12. ob 10. uri. Izdelovali bomo ovčke za jaslice iz ovčje volne s postopkom filcanja, kot to delajo na tolminskem.
  • V adventnem koledarju najdete akcijo Otroci za otroke. Vabljeni k prebiranju in darovanju.

SVETI MIKLAVŽ – bo tudi letos otroke obdaril na predvečer svojega godu 5. 12. ob 17.30 v samostanski dvorani. Program pripravlja katehistinja Ana z otroci (prostovoljci) v sodelovanju z otroškim zborom. Zbrani prostovoljni prispevki bodo namenjeni misijonarja Pedra Opeko. Otrok ni potrebno prijavljati, ob prihodu jih bomo le popisali, da jih bo lahko Miklavž poklical. Starši otrok 1 trijade lahko pridete pomagati zavijati darila v četrtek ob 18. uri