1. adventna

Nedelja, 27 November, 2016

 

ADVENT JE TU

Advent pravzaprav obstaja zaradi Jezusa. On je tisti, ki ga čakamo. On je tisti, ki nas čaka.

 

Predlog družinskega bogoslužja:

 

1. Prižgemo svečko na adventnem venčku (to naredi očka).

2. Se pokrižamo: »V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.«

3. Lahko zapojemo adventno pesem.

4. Preberemo odlomek iz Svetega pisma.

5. Preberemo zgodbo iz »adventnega koledarja« in se z otrokom pogovorimo.

6. Zmolimo molitev »Angelovega češčenja« ali desetko rožnega venca.

7. Zaključimo z večerno molitvijo: »O Jezus, blagoslovi me« in obudimo kesanje.

8. Na koncu drug drugega pokrižamo.
 

V nekem samostanu stvari nišo šle, kot bi bilo treba. V bratih ni bilo navdušenja in svojih dolžnosti niso opravljali vestno, molili pa površno. Mladi se niso več odločali za redovno življenje. Nedaleč od samostana je živel puščavnik. Živel je sam, veliko je molil in ljudje so govorili o njem, da je pravi svetnik. Predstojnik samostana se je zato odpravil k njemu, da bi se z njim pogovoril. Potem ko mu je opat razložil težave v samostanu, mu je sveti mož svetoval: »Reci bratom v samostanu, da med vami živi Mesija, Odrešenik!«

Opat ni mogel verjeti povedanemu, a komaj se je vrnil v samostan, je sklical brate in jim povedal novico. Tudi bratom je vzelo sapo. Od tega dne se je življenje v samostanu spremenilo. Vsakdo je bil z drugim prijazen in je premagoval svojo hudobijo ter želel biti ljubezniv do drugega, misleč, da je morda njegov sobrat v samostanu odrešenik. Kmalu je glas o krepostnem življenju bratov šel naokoli in ljudje so začeli prihajati k njim. Številni so se odločili za življenje v samostanu. Življenje se je vrnilo v samostan in veselje je zavladalo med brati.

Zgodbe za srečo v družini, 83

Poglejte na internet: www.pridi.com in našli boste veliko spodbud.

KAKŠNO SIMBOLIKO IMA ADVENTNI VENEC?

 

Kot že veš, ima adventni venec obliko kroga, zato ga tudi imenujemo venec. Krog ponazarja neskončnost in nam sporoča: Bog je večen, saj nima ne začetka ne konca. Venček je narejen iz vejic, ki jim mraz ne more do živega. Zimzelene vejice nam sporočajo, da je Bog vedno z nami in nas ne bo nikoli zapustil.

Štiri sveče so znamenje štirih adventnih nedelj kot nekakšnih korakov do božičnega praznika. Praviloma so vijolične barve, ki v cerkvi ponazarja spokornost, spreobrnjenje, ki bi naj spremljala samo pripravo na praznik. Vsako nedeljo gori po ena sveča več, veselje in pričakovanje se tako stopnjuje, rojstvo Božjega Sina pa je vse bližje. Nekateri jih razlagajo tudi kot štiri mejnike v zgodovini leta in človeštva: stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in drugi Kristusov prihod.

 

Danes, 27. novembra je 1. Adventna nedelja in nedelja Karitas. Nabirke pri mašah so namenjene delovanju Karitasa.

Blagoslov adventnih venčkov bo po maši ob 10. uri.

MARIJA ROMARICA bo začela svojo pot po naših gostoljubnih družinah in domovih s toplino. Otroci veroučnih skupin bodo danes po maši ob 10. uri sprejeli popotno mapo z Marijino podobo ter navodila.

V torek, 29. novembra bomo začeli devetdnevnico pred praznikom Brezmadežnega spočetja Device Marije.

TUDI JAZ SEM LAHKO MIKLAVŽ – otroci bodo pri verouku dobili Miklavževe vrečke in bodo v nedeljo, 4. decembra prinesli v njej darilo za vrstnika, ki živi v revščini.

Starši, prijavite predšolske otroke za srečanje z Miklavžem do 3. decembra.

Prvi četrtek bo molitvena ura pred Najsvetejšim ob 18.30. Na prvi petek in soboto pa molimo litanije pred Najsvetejšim.

Adventni Salzburg v soboto, 10. decembra. Cena romanja je 36 €. Prijave začnemo sprejemati danes, v nedeljo, 27. novembra do zasedbe mest.